Labradortispa Stifinnerens Ariell ble født på Norges blindeforbunds førerhundskole 20.08.2001. Den vesle bølla har blitt godt voksen dame og ble tatt ut av tjeneste som førerhund våren 2011. Hun er stadig full av livsglede og sprell, til stor fornøyelse for sine tobeinte venner. Dette er den ville og gale Vofs med nysgjerrig snute og propell bak. En herlig, liten hund som smiler med hele seg, og selv som pensjonist fryder seg over å få hjelpe til.

Ariell har fungert som studenthund i nesten sju år, noe som innebærer en del reising, men helt fram til hun ble pensjonert i en alder av ni og et halvt år har hun tatt fatt på sine oppgaver med en iver og arbeidslyst som andre bare kan misunne henne. Det er definitivt ikke uten grunn frøkna har fått klengenavnet "Duracell".

Pensjonisttilværelsen tilbringer Ariell fortrinnsvis hos nandens foreldre, men hun er stadig å finne som celeber gjest på prærien.

Våren 2011 kom Apollo inn i nandens liv som hennes nye firbeinte ledsager. Han er en gul labradorhann som i likhet med Ariell har et utseende som vekker manges oppmerksomhet. Det er ikke få beundrende blikk denne karen møter i løpet av en aktiv arbeidsdag.

Apollo ble født 10. april 2009 og fikk sin førerhundutdannelse ved Lions førerhundskole. Han er en rolig og medgjørlig liten herremann, men samtidig en uttrykksfull hund med mye personlighet. Det er ingen spøk å være utvalgt til og overta Ariell sine arbeidsoppgaver, men den gylne karen ble raskt nandens gullgutt, og høster mye ros for sin gode innsats. Som studenthund er han ett funn da han kan forholde seg i ro lenge av gangen, men ikke så ofte durer i vei inn i drømmeland.

Han går gjerne under kallenavn som "lille pudding" "polkagrisen" og "Smørrbukk," så det kan ikke herske noen som helst tvil om at dette er en virkelig sukkerklump. Han er rett og slett til å spise opp med sine karamell -og fløtefargede sjatteringer, toppet med nydelige ører i lys sjokoladebrunt.


Høsten kommer stormende

Høsten kommer stormende
I slutten av september begynte det brått å bli litt høstlig, og nå er høsten over oss for fullt. Høsten er en fargerik årstid på så mange vis. Bloggen er nå så smått under oppdatering igjen og det ligger en del innlegg som venter på sin tur til å slippe til. Vi ønsker alle en fin høst!

lørdag 22. mai 2010

Oppgitt og oppbløtt?




Bildeserien viser samme mengde fôr før og under bløting, samt etter at svellingen er ferdig.

Nanden er blitt grundig lei og nokså irritert over veterinærenes hårreisende dårlige argumenter i fôrdiskusjoner. Under et foredrag for et par snaue uker tilbake, presterte en veterinær å oppmuntre til bruk av tørt tørrfôr av hensyn til tannhelsa, mens nyere forskning konkluderer med at det har liten eller til og med negativ effekt på munnhygienen vår, i tillegg til at det er generelt lite gunstig for skrotten.

Denne fabelaktige veterinøsa kom også med et annet argument nanden fant nokså uspiselig. Ho gjorde nemlig et poeng av at tørrfôr ikke sveller mer i magen enn under bløting, og at en vanlig dagsrasjon fint kan gis tørt. Nanden syntes det bar mer preg av en usaklig bortforklaring, enn et skikkelig svar. Mange typer tøfför øker 4-5 ganger under oppbløting og en full porsjon av noe slikt har ingenting i en hundemage å gjøre uten at det på forhånd er ferdig svelt. For en stor hund er det tross alt snakk om et anseelig antall desiliter som brått kan utvikle seg til flere liter. Nokså skummelt at min lille desiliter med fôr er blitt en halv liter innen knottene har sugd til seg det vannet de vil ha. Den prosessen er definitivt ikke naturlig hjemmehørende i en hundemage, og kan umulig være særlig helsebringende. Nanden sier at svelling varierer mye avhengig av fôrtype, men at det er ganske vanlig at tørrfôr sveller så mye som 4-5 ganger. Nå har ho alltid svelletesta nytt fôr vi drar i hus, og det har jo blitt noen med tida, og resultatet er sjelden særlig beroligende.

En annen sak er de heldighundene som kan småplukke tørrfôr i løpet av dagen. Hvor bra det er for tannhelsa kan diskuteres, men det vil i alle fall ikke gi den samme belastningen på fordøyelsessystemet. Jeg er visst uansett en uegna kandidat for noe slikt. Nanden mener nemlig at småspising er en egenskap jeg definitivt ikke innehar, så da er det enten alt eller ingenting. I praksis vil det si pinlig nøyaktig oppveide små porsjoner fordelt på tre daglige måltider.

Huff! Man blir sulten av så mye matprat. På tide med litt munngodt. Jeg mener absolutt å ha fortjent litt lørdagskos og skal nok få godsnakka litt med nanden, hvis ho ikke allerede er overbevist. I det minste skal jeg da få smiska meg til en bit gulrot eller frossen agurk.

Forventningsfull lørdagshilsen fra Ariell

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar